Gemeenten

SLIMME GEMEENTEGEBOUWEN?


Zelfs de kleinste gemeente heeft al snel een drietal gemeentegebouwen. Bij grotere gemeenten en steden loopt dit op tot tientallen en soms honderden. Door de grote verspreiding van deze gebouwen én het gebruik door verschillende groepen (leerlingen, sporters, ambtenaren, bezoekers)  is het een uitdaging om deze gebouwen energiezuinig te beheren en comfortabel te houden.


Hoe krijg je  zicht op de werking en prestaties van al je verschillende gemeentegebouwen (scholen, bibliotheek, sporthal, museum...) zonder continu ter plaats te gaan?  Hoe behaal je de uitdagingen vastgelegd in de burgemeesterconvenant en andere  engagementen?


METIZ   heeft slimme oplossingen voor het beheer van gemeentegebouwen. Wij brengen de prestaties van uw gebouwen online, volgen de goede werking op en coachen uw technisch personeel.

OPVOLGING BINNENKLIMAAT

METIZ brengt de binnenklimaat-klachten in uw gebouw permanent online via één draadloze sensor die op een halfuurtje geinstalleerd wordt.


Met een zéér eenvoudige kleurcodering (groen, oranje, rood) ziet u in één oogopslag in welke lokalen van welke gebouwen er klachten optreden rond temperatuur vochtigheid of luchtkwaliteit.


U ziet de ogenblikkelijke problemen en die van de voorbije week/maand/jaar... Alle data wordt voor u online bijgehouden.


Maandelijks krijgt u een voor elk lokaal een overzichtsrapport doorgemaild mét becijfering van het binnenklimaat voor temperatuur vochtigheid en luchtkwaliteit tijdens de gebruiksuren van de lokalen.


Alle metingen gebeuren conform de nieuwe regelgeving voor ventilatie van de arbeidsplaatsen (KB 02/05/2019).


Een ideaal instrument voor gemeenten om de comfortklachten van één gebouw tot het volledige patrimonium online te beheren, onafhankelijk van het type gebouw of gebouwbeheersysteem. 


Dit is een betaalbare draadloze monitoring met opslag van de data in de cloud en automatische analyse van de comfortklachten. U volgt uw gebouwen verder zelf op. U heeft eveneens toegang tot onze helpdesk.


Productfiche opvolging binnenklimaat.

ANALYSE VAN UW COMFORTPROBLEMEN

Een goed comfort en binnenklimaat dat aanvaardbaar is voor 90% van het personeel: het is een uitdaging in elk kantoor.


Om comfort- en binnenklimaat problemen echt op te lossen, starten wij bij METIZ meestal met een analyse van één à twee weken meten en monitoren.


Wij meten het thermisch comfort van een representatief lokaal.   Daarenboven meten we het binnenklimaat (CO2 concentratie, vocht en temperatuur) om de ventilatie-efficientie na te gaan.


Deze meting is conform ISO 7730 (PMV/PPD meting) en de risicoanalyse van het nieuwe KB  voor ventilatie van de arbeidsplaatsen (KB 02/05/2019).


Deze meting is een essentiële stap om het comfort te analyseren en op te lossen. U krijgt duidelijke uitleg van wat er misloopt en wat er eventueel gewijzigd moet worden.


Deze korte meetperiode kan eventueel uitgebreid worden naar andere lokalen .


Productfiche comfortmonitoring.

Productfiche comfortmeting.

monitoring gemeentegebouwen
monitoring school
monitoring school
monitoring school
Dashboard binnenklimaat
Comfortklachten
draadloze sensor binnenklimaat
Dashboard binnenklimaat
Comfortmonitoring
PMV PPD meting

Energiebewaking

Bij METIZ halen wij veel data uit een beperkt aantal sensoren. Enkel alleen al door de gasmeter permanent, maar continu en elke 15 minuten op te volgen, kunnen wij fouten halen uit het verwarmingsprofiel van uw gemeentegebouwen. Dit noemen wij Energiebewaking.


Deze opvolging zorgt op zich al voor een energiebesparingspotentieel van 5 tot 25%    (reken uit uw winst over uw geheel patrimonium).


U kan zelf de gebouwen mee opvolgen op het zelfde onlineplatform en hebt een overzicht van al uw gebouwen in één oogopslag.


Een ideaal instrument om de infrastructuurdienst  slimmer en efficiënter te laten werken.


Het grote voordeel: 


 • Permanent online inzicht in alle gasmeters van de verschillende gebouwen
 • Uitbreidbaar naar water of elektriciteitsmeters
 • Betaalbare energiemonitoring (1 sensor)
 • Draadloze monitoring (geen netwerk nodig, geen bekabeling)
 • Ogenblikkelijke alarmering bij uitval van verwarming
 • Alarmering bij onverwachte grote verbruiken
 • Inzicht in verspilling (nachtverbruik, weekendverbruik, schoolvakanties,...)
 • Opmaak van een energieprofiel per gebouw
 • Benchmarking van de gebouwen
 • Prioriteitenanalyse
 • ...

SMART PATRIMONIUMBEHEER

Wat is "Smart patrimoniumbeheer"? Heel eenvoudig: wij volgen een groep van gemeentegebouwen van op afstand op. Wij zorgen  dat er geen energieverbruik is op momenten dat het niet moet en dat de koeling,  ventilatie en verwarmingsinstallatie efficient werkt.


Deze opvolging zorgt op zich al voor een energiebesparingspotentieel van 5 tot 25%    (reken uit uw winst over uw geheel patrimonium).


Wij zorgen ook voor een "re-commissioning" van de technieken (Koeling, verwarming en ventilatie) zodat deze terug functioneren zoals het hoort en het comfort verzekerd is.


U kan zelf de gebouwen mee opvolgen op het zelfde smartbuildingplatform en hebt een overzicht van al uw gebouwen in één oogopslag inclusief een centralisatie van alle documenten (plannen, verslagen, certificaten,...)


Afhankelijk van uw wensen bespreken wij één of meerdere keren per jaar samen met u de evolutie van uw patrimonium. Indien nodig zorgen wij voor de technische ondersteuning en coaching van uw technisch personeel.


Een ideaal instrument voor gemeenten om de infrastructuurdienst  slimmer en efficiënter te laten werken.

monitoring school

WAT KUNNEN WIJ DOEN VOOR GEMEENTEN?


Gemeenten stellen vaak hoge doelen aan het energieverbruik van hun gebouwen. En terecht! Ze hebben een voorbeeldfunctie. Anderzijds is er veel nood bij gemeenten aan kennis en expertise rond gebouwen, verwarming, ventilatie en energiezuinigheid, zonder onmiddelijk in een commercieel verhaal te belanden.


METIZ  is een onafhankelijk ingenieursbureau dat diensten levert  gaande van eenvoudige comfortmetingen tot uitgebreide gebouwoptimalisaties en zelfs opvolging van het volledige partrimonium.


Afhankelijk van de vraag en het budget van de klant, vinden wij wel een oplossing. U kan ons volledig vrijblijvend contacteren voor een vraag of een bezoek aan uw gemeente. Neem gerust contact op met ons.   

Onze klanten

Laakdal school De Schans

School de Schans Laakdal

Monitoring en optimalisatie verwarming


Sporthallen Laakdal

Sporthallen Laakdal

Monitoring en optimalisatie klimatisatie en sanitair warm water


Sporthallen Laakdal

NAC Houthalen Helchteren

Metingen binnenklimaat en thermisch comfort

Monitoring binnenklimaat