Scholen

SLIMME SCHOOLGEBOUWEN?


Typische problemen in schoolgebouwen zijn: te warme klassen in  juni en september, een slecht binnenklimaat in de overige maanden  en  een ontspoord verwarmingsverbruik. Hoe los je dit op? Hoe krijg je hier zicht op? En vooral: hoe kan je dit aanpakken met een beperkt budget?


METIZ   heeft betaalbare, slimme en flexibele oplossingen voor beide problemen. Wij maken uw schoolgebouwen aangenamer en zuiniger zonder grote investeringen.

High Level energiemonitoring
Energieprofiel
Gasmeter online gebracht
Gasmeter online gebracht

OVERVERHITTING OPLOSSEN

Oververhitting is een groot probleem in nieuwe energiezuinige schoolgebouwen.


Het probleem is dat noch architect,  studiebureau of onderhoudsfirma zicht hebben op de werking van het gebouw, de ventilatie, de nachtventilatie,.....


METIZ monitort  het comfort van een representatieve klas gedurende één week.  Daarenboven meten we het binnenklimaat (CO2 concentratie, vocht en temperatuur) om de ventilatie-efficientie na te gaan. Indien nodig monitoren we ook de werking van de luchtgroep.


Deze betaalbare instap-monitoring is een essentiële stap om oververhitting te analyseren en op te lossen. U krijgt duidelijke uitleg van wat er misloopt en wat er eventueel gewijzigd moet worden.


Deze korte monitoring kan eventueel uitgebreid worden naar andere lokalen  inclusief volledige optimalisatie van de verwarming en ventilatie of een scenario-onderzoek via dynamische simulaties.

Energiebewaking

Bij METIZ halen wij veel data uit een beperkt aantal sensoren. Enkel alleen al door de gasmeter permanent, maar continu en elke 15 minuten op te volgen, kunnen wij fouten halen uit het verwarmingsprofiel van uw scholen. Dit noemen wij Energiebewaking.


Deze opvolging zorgt op zich al voor een energiebesparingspotentieel van 5 tot 25%    (reken uit uw winst over uw geheel patrimonium).


U kan zelf de gebouwen mee opvolgen op het zelfde onlineplatform en hebt een overzicht van al uw gebouwen in één oogopslag.


Een ideaal instrument om de infrastructuurdienst  slimmer en efficiënter te laten werken.


Het grote voordeel: 


  • Permanent online inzicht in alle gasmeters van de verschillende gebouwen
  • Betaalbare energiemonitoring (1 sensor)
  • Draadloze monitoring (geen netwerk nodig, geen bekabeling)
  • Ogenblikkelijke alarmering bij uitval van verwarming
  • Alarmering bij onverwachte grote verbruiken
  • Inzicht in verspilling (nachtverbruik, weekendverbruik, schoolvakanties,...)
  • Opmaak van een energieprofiel per gebouw
  • Benchmarking van de gebouwen
  • Prioriteitenanalyse
  • ...
Oververhitting school
verwarming school

VERWARMING OPTIMALISEREN

Een school kan soms complex zijn: verschillende technische ruimten voor verschillende blokken, die vaak nog in een ander jaar zijn "bijgebouwd".


Van één ding ben je zeker: het energieverbruik stijgt jaar na jaar én er komen sowieso klachten over de temperatuur tot bij u als directeur of gebouwverantwoordelijke.


Bij een gebouwoptimalisatie monitoren wij gedurende 3, 6 of 12 maand de verwarming en eventuele ventilatie. Wij halen de fouten eruit. We zorgen voor een nieuwe instelling van alle stooklijnen, kringtemperaturen en kloktijden. Kortom wij  zorgen  ervoor dat deze technieken terug doen wat ze moeten doen.


Zo  reduceren wij het energieverbruik (tot 25% reductie zonder investeringen) én verhogen wij het  comfort.


Bij grotere scholen waar luchtgroepen en eventuele koeling aanwezig is, is het besparingspotentieel nog groter en kunnen we voor een ideaal comfort en binnenklimaat zorgen.WAT KUNNEN WIJ DOEN VOOR SCHOLEN?


We zijn er ons van bewust dat scholen een budgettaire oplossing wensen. Anderzijds is er veel nood bij scholen aan kennis en expertise rond gebouwen, verwarming, ventilatie en energiezuinigheid, zonder onmiddelijk in een commercieel verhaal te belanden.


METIZ  is een onafhankelijk ingenieursbureau dat diensten levert  gaande van eenvoudige comfortmetingen tot uitgebreide gebouwoptimalisaties en zelfs opvolging van het volledige partrimonium.


Afhankelijk van de vraag en het budget van de klant, vinden wij wel een oplossing. U kan ons volledig vrijblijvend contacteren voor een vraag of een bezoek aan uw gebouw. Neem gerust contact op met ons.   

Onze klanten

Monitoring binnenklimaat CO2 ventilatie VOC

Arteveldehogeschool Gent: Monitoring en optimalisatie binnenklimaat administratieve diensten en flexplekken.


Monitoring binnenklimaat CO2 ventilatie VOC

School de Schans Laakdal

Monitoring en optimalisatie verwarming


Monitoring binnenklimaat CO2 ventilatie VOC

Technicum Londenstraat Antwerpen

Monitoring energieverbruik en verwarmingskringen.

Optimalisatie stookplaatsen.

Opvolging en recommisioning.


Monitoring binnenklimaat CO2 ventilatie VOC

Technische scholen Sint Niklaas

High-level energiemonitoring van 4 campussen.

Detailmonitoring van stookplaatsen.